Syrjälän tilan historian lyhyt oppimäärä

Syrjälä on erotettu 1770 paikkeilla Mäkelän maalle. Olisiko ehkä syy sen syrjäisessä sijainnissa, kun uudisasumuksen nimeksi tuli siis vuonna 1790 tapahtuneessa lohkomisessa Syrjälä.

Seuraavat sitaatit kertovat osaltaan historian tarinaa. Sitaatit lainattu suoraan Timo Sääksvuoren kokoamasta historiateoksesta erämetsistä tietoyhteiskuntaan.

”Syrjälän perustajat elivät siis vielä lähes täydessä luontaistaloudessa, joten valtakunnan talouspolitiikan äkilliset suunnanmuutokset eivät heihin onneksi juurikaan vaikuttaneet. Valtakunnan hallinnossa on tapahtunut muutos nimittäin jo vuosien 1765-66 valtiopäivillä, kun myssyt pääsivät valtaan.”

”Jaakkokin kävi koulua 1892 Muurameen valmistuneessa uudessa kansakoulussa. Siellä hän näki itseään muutaman vuoden vanhemman Edla Matilda Jaakkolan eli Rättärin.”

”Jaakon kotitalonrakennukset olivat jo hänen nuoruudessaan jo varsin iäkkäät. 1900-luvun lopulla tehdyssä Syrjälän päärakennuksen peruskorjauksessa selvisi muun muassa, että rakennuksen tupa oli ollut aikoinaan savupirtti.”

”Uutta pohdittavaa oli tullut, kun vuonna 1906 perustettu suomalaisuuden liitto alkoi voimakkaasti ajaa ruotsinkielisten sukunimien suomalaistamista. 1915 perheen uudeksi sukunimeksi otettiin Lehmuskoski.

”Syrjälänkin elämässä tuntui 1920 luvun lopulla sattuneessa New Yorkin pörssiromahduksen käynnistyneen maailmanlaajuisen laman vaikutukset. Työtä ja ruokaa oli maalaistalossariittävästi. Hankaluutena oli kuitenkin se, että maataloustuotteiden myynti vaikeutui.Rahan puutteessa jouduttiin käymään kauppaa tavaroilla.”

”Sodan päätyttyä Jaakko järjesteli myös Syrjälän asiat. Lähes koko tila siirtyi Matti pojalle 1945. Kuolleessaan Jaakko oli 64 vuotias. Mikäli hän olisi saanut elää kauemmin, olisi hän todella iloinnut sen yhteiskunnan kehityksestä, jota hän miehuutensa päivinä oli ollut rakentamassa.”

Koska Matti jäi vanhaksi pojaksi. Hän testamenttasi tilan sisaren lapsellensa Pekalle. Pekka Häkkinen teki taas sukupolvenvaihdoksen 19.10.1994 , vain 3 päivää kohtalokkaan Eu kansanäänestyksen jälkeen nykyiselle isäntäparille Minna ja Matti Häkkiselle